Doğum sonrası birçok yeni ebeveyn duygusal bir rollercoaster yaşar. Yeni bir hayata merhaba demenin sevincine genellikle tükenmişlik hissi, bunalma ve hatta biraz hüzün eşlik eder – bunlar genelde ” lohusa hüznü ” olarak adlandırılır. Ancak, bazı ebeveynler için bu duygular yoğunlaşır ve devam eder, daha önemli bir şeye dönüşür: Doğum Sonrası Depresyon (DSD).
Bu, doğum yapan ebeveynlerin %15’ini etkileyen çok gerçek bir ruhsal sağlık durumudur. Sadece anneler değil, babaları da etkiler ancak yaygınlığı daha düşüktür.
Belirtileri Anlamak
Belirtiler bebek hüznünde yaşanan geçici ruh hali düşüşünün de ötesine geçer. DSD’yi gösterebilecek bazı önemli işaretler şunlardır:
- Sürekli üzüntü, boşluk veya umutsuzluk duyguları
- Bebeğinizle bağ kurmada güçlük
- Daha önce zevk aldığınız aktivitelere ilgi kaybı
- İştahta veya uyku düzeninde değişiklikler (çok fazla veya çok az uyumak, daha fazla veya daha az yemek)
- Konsantre olma veya karar verme güçlüğü
- Değersizlik, suçluluk veya utanç duyguları
- Kaygı, endişe veya sinirlilik
- Kendinize veya bebeğinize zarar verme düşünceleri (Bu düşünceleri yaşıyorsanız, lütfen hemen yardım alın)
DSD’nin geçmişine veya koşullarına bakılmaksızın herkesi etkileyebileceğini unutmamak önemlidir. Göz önünde bulundurulması gereken bazı faktörler şunlardır
- Doğumdan sonra östrojen ve progesteron seviyelerindeki dramatik değişiklikler ruh hali değişimlerine katkıda bulunabilir.
- Yeni doğmuş bir bebeğe bakmak, bilinen bir şekilde uykusuz bırakır, bu da depresyon duygularını kötüleştirebilir.
- Yeni ebeveynler kendilerini genellikle doğum öncesi sosyal çevrelerinden kopmuş hissederler, bu da yalnızlığa yol açar.
- Emzirme ile ilgili zorluklar yetersizlik ve hayal kırıklığı duygularına katkıda bulunabilir.
- Kişisel veya ailede depresyon geçmişi doğum sonrası depresyon riskini artırır.
Bu durumun kişisel bir başarısızlık veya zayıflık işareti olmadığını kabul etmek önemlidir. Zihinsel sağlıkla ilgili stigma etrafında parçalayarak, etkilenen kişilerin yardım arama konusunda güvende hissettiği destekleyici bir ortam yaratabiliriz.
Doğum sonrası depresyon zorlu ve duygusal bir yolculuk olabilir, ancak doğru destek ve tedavi ile bireyler iyileşebilir ve annelik veya babalığın mutluluklarının tadını çıkarabilirler. Doğum sonrası depresyonun gerçeğini kabul ederek ve empati sunarak, yeni ebeveynlerin hayatlarında olumlu bir fark yaratabiliriz, duygusal iniş çıkışları yönetmelerine ve zorluklar arasında huzur bulmalarına yardımcı olabiliriz.
Benzer deneyimlere sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, profesyonel yardım aramak hayati önem taşır. Yalnız değilsiniz ve iyileşme ve toparlanma yolculuğunuzda size yardımcı olabilecek destek mevcuttur. Dilerseniz buradan seans randevusu alabilirsiniz.